top of page
  • Foto van schrijver(zoz) Reclamebureau

Acro Bedding in Bedding Business Magazine

In een interview met Bedding Business Magazine vertelt zaakvoerster Veerle Berx over het reilen en zeilen Acro Bedding. Hoe is Acro Bedding ontstaan, welke impact had de pandemie op het bedrijf en wat zit er in de toekomst van Acro Bedding? Je leest het allemaal in deze blogpost!

 

"Kwaliteit en maatwerk is waar wij voor staan."


De Belgische fabrikant Acro Bedding staat sinds het voorjaar 2020 in De Woonindustrie en focust zich daarmee meer op de Nederlandse markt. De fabrikant bestaat al sinds 1995 en onderscheidt zich door maatwerk te leveren tot op de millimeter. Dat geldt voor zowel matrassen als boxsprings. Uiteraard is er een basiscollectie verkrijgbaar en er is de mogelijkheid voor winkeliers om private label collecties te ontwikkelen.


De producten van Acro Bedding worden met de hand vervaardigd. Er is geen sprake van massaproductie en daar wil CEO Veerle Berx ook ver van weg blijven. “Kwaliteit en maatwerk is waar wij voor staan, slaapcomfort op het hoogste niveau en naar wens van de klant, dat is wat wij nastreven.”


De winkelier als schakel in het aankoopproces van de consument


Gemakkelijk was het de afgelopen maanden niet, maar van één ding is Veerle overtuigd: “Ondanks dat onze maatschappij—zeker ook nu door corona—erg internetgericht is, geldt voor bedden en matrassen nog steeds dat de winkelier de belangrijkste schakel is in het aankoopproces van de consument. In mijn ogen zal dat altijd zo blijven.”


In België verloopt het qua corona iets anders dan in Nederland. De winkels in België zijn onder strikte voorwaarden al een tijdje geopend. In Nederland zijn de winkels dicht, maar mondjesmaat komen er vanuit Nederland toch nog wel wat orders binnen. Maar corona is niet het enige probleem.


Net als in Nederland hebben ze ook in België te maken met vertraging in de leveringstermijnen door een tekort aan bepaalde grondstoffen. Dit probleem stelt zich momenteel wereldwijd. Een logisch economisch gevolg zijn de prijsstijgingen die hiermee gepaard gaan. In een interview vertelt Veerle over de gang van zaken in de beddenbranche, het ondernemen in coronatijden, over de visie die zij heeft met Acro Bedding en over de toekomst.





De start van Acro Bedding


Acro Bedding werd in 1995 opgericht door Veerle Berx en haar ex-partner. “Ik had zelf helemaal geen ervaring in de branche, maar kwam via een oud-werkgever wel in de matrassenbranche terecht. Mijn ex-partner had de ervaring in de branche wel. En zo

besloten we samen Acro Bedding op te richten, gericht op het betere slaapcomfort. In eerste instantie vervaardigden we uitsluitend matrassen. Ik deed de administratie en de verkoop en mijn partner regelde de zaken in en om de fabriek.” Vijf jaar later kwamen daar ook boxsprings bij en dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een volledig bed. Er is zowel de collectie ‘Acro Bedding’ als een mogelijkheid tot private label.


“In de jaren 2000 was de verhouding private label/ merk ongeveer 50% - 50%. We hadden heel wat klanten in Nederland waar we private labels voor vervaardigden. Maar met de crisis in 2008/2010 werd dat ineens een stuk minder. In Nederland waren de maatregelen met betrekking tot de crisis ook veel zwaarder. Inmiddels stijgt de vraag wel weer en zitten we nu op ongeveer 35% private label. Ik denk dat dit komt doordat de consument met private label minder kan vergelijken en het feit dat je als beddenspeciaalzaak iets unieks en onder je eigen merk aanbiedt.”


Acro Bedding focust zich op zowel de private label als het merk. Maar het laatste wil Veerle wel meer in de picture gaan zetten. Het bedrijf biedt maatwerk tot op de millimeter, maar uiteraard is er ook een basiscollectie die kan worden opgenomen in de winkel. “Niet iedereen wil een bed geheel naar eigen smaak hebben. Maar bij ons is wel bijna alles mogelijk; een hoofdbord in welke maat dan ook of een compleet bed op maat, een eigen naam in de damast of dubbeldoek, andere labels, een speciale naad, een andere bies, een eigen stof… We bekijken voor onze klanten elke mogelijkheid. Zelfs matrassen voor boten en mobile homes kan men bij ons laten produceren.”


Een duidelijke visie


Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Acro Bedding. De visie is duidelijk. Aan internetverkoop doen ze niet, want Veerle is ervan overtuigd dat de winkelier nog altijd de belangrijkste schakel is in het aankoopproces.


“Het kopen van een bed of matras is niet iets dat iemand binnen een kwartier beslist. En er zijn zoveel verschillende matrassen en bedden verkrijgbaar, dat je als consument toch echt een specialist nodig hebt om te zien wat voor een bed of matras geschikt is. Gemiddeld spenderen we één derde van ons leven in bed. We gebruiken die tijd om ons kostbare lichaam zowel fysiek als mentaal tot rust te brengen. Je goed voelen begint bij een gezonde geest in een gezond lichaam. Als consument kun je op heel veel matrassen gaan liggen om te testen. Maar uiteindelijk zal het meeste wel lekker liggen. Zeker als je een bed hebt waar je al tien jaar op slaapt. De beddenspecialist is nodig om de consument het juiste matras te adviseren. Want wat lekker ligt, hoeft niet ook altijd goed te zijn voor het lichaam. En vooral bij mensen met klachten is een degelijke uitleg en een correct advies van een slaapspecialist van de beddenspeciaalzaak zeer belangrijk en doorslaggevend."


"Wij richten ons op slaapcomfort op het hoogste niveau," gaat Veerle verder. Hiervoor gebruiken wij de beste materialen en natuurlijke texturen, steeds geïnspireerd op het beste wat natuur en techniek ons te bieden hebben. Onze designers werken met passie aan nieuwe innovaties in boxsprings en matrassen. We zetten dit om in kwaliteitsvol slaapcomfort, met liefde gemaakt in onze eigen ateliers. Dat is niet op internet te koop. Elke matras, elke boxspring, elk stuk dat bij ons de deur uit gaat is een meesterwerk op ambachtelijke wijze ontwikkeld. Gemaakt met de grootste zorg en een pak liefde voor de job.”





Hoe Acro Bedding de markt overwon


Acro Bedding heeft klanten over heel Europa, maar het grootste aantal klanten is gehuisvest in de Benelux. De splitsing op zowel zakelijk als privaat vlak met haar toenmalige partner heeft ervoor gezorgd dat ze enkele negatieve ervaringen hebben moeten incasseren.


“Door alert te blijven en in te spelen op de markt hebben we die volledig overwonnen. Een belangrijke issue was dat onze productiehallen en economisch hart op een verkeerde locatie lagen om te kunnen groeien en om onze producten te kunnen verbeteren. In 2017 besloot ik alleen verder te gaan zonder zakenpartner. Ik verkocht de gebouwen in Overpelt en heb het commercieel- en administratief hart van Acro Bedding samen met de productieafdeling onder laten brengen in Oudsbergen (voorheen Opglabbeek in België). Deze logistieke operatie zorgt ervoor dat we nog beter kunnen functioneren en de capaciteit kunnen verhogen. Er blijven zich nieuwe klanten aandienen die beseffen dat kwaliteit zeer belangrijk is voor de consument midden in het covid-tijdperk. En kwaliteit, daar zijn we goed in. Hierdoor gaan we ons focussen op de Nederlandse en Belgische markt. We gaan bestaande klanten doorlichten en kijken of ze onze producten waardig zijn. We trachten zo veel mogelijk per regio één of twee verdelers aan te bieden van onze matrassen en boxsprings. Er zijn bepaalde merken matrassen die je in elke winkel kan kopen, daarin onderscheiden we ons. Een beddenspeciaalzaak zal in zijn regio de enige zijn die onze matrassen mag verkopen. Een soort exclusieve verdeler per regio. Deze slaapwinkels moeten het Acro Bedding label waardig zijn. Een ambachtelijk topproduct mag ook in een evenwaardige omgeving verkocht worden waar slaapcomfort- specialisten met kennis van zaken de producten verkopen.”


In het voorjaar van 2020 deed Acro Bedding op het laatste moment nog mee aan de Vakbeurs in De Woonindustrie. “En dat is voor ons een goede stap gebleken. Vandaar dat we er zijn gebleven. We hebben nu een permanente stand waar we Nederlandse detaillisten kunnen ontvangen en waar we onze producten kunnen laten zien. Door corona hebben we aan deze nieuwe weg nog niet verder kunnen timmeren. We hadden dit graag anders gezien natuurlijk, maar de pandemie heeft vertraging op de planning gezet.”


Acro anno corona


Om corona kunnen we niet heen. Hoe is Acro Bedding hiermee omgegaan? “Op 16 maart 2020 gingen de winkels in België voor 2 maanden dicht. Ook wij hebben 7 weken onze deuren gesloten. Tijdens de eerste lockdown gebeurde er heel weinig, in zowel Nederland als België. Wij zijn in die periode 2 weken open gegaan. Een week in april en een week in mei, om in die tijd toch nog alle orders te kunnen afwerken en afleveren.” Toen de winkels weer open gingen in mei, liep het meteen storm. “Het waren hele goede maanden na die eerste lockdown. De verkoop steeg enorm snel en bleef ook hoog. In die laatste maanden hebben de meesten winkeliers de gesloten maanden wel weer goedgemaakt.”


Maar in België kwam er in november opnieuw een lockdown. “Vanuit Nederland bleven de orders uiteraard binnenkomen. Maar vanuit België werd het wel wat minder. Het verschil met de eerste lockdown was wel dat er meer orders binnen kwamen. Ik denk dat winkeliers

meer op afspraak zijn gaan werken in die periode. Wij zijn de tweede lockdown dan ook open gebleven. Toen de winkels in België hun deuren weer opende, is de verkoop echter nooit meer zo hoog geweest als na de eerste lockdown. Die eerste lockdown gingen de consumenten weer massaal shoppen. Ze hadden zo lang thuisgezeten dat ze zochten naar meer comfort in huis, dat was natuurlijk ook goed voor de beddenbranche. Ik denk dat de hele interieurbranche en keukenbranche hiervan heeft geprofiteerd.”





De impact van corona op de industrie


Wat wel een probleem werd, waren de leveringstermijnen. “Veel mondkapjes werden van dezelfde grondstoffen gemaakt als die van matrassen. Maar de grootste dobber was, en is nog steeds, het schuim. De levertijden zijn gigantisch, soms wel 8 tot 10 weken en daarnaast werden we ook nog eens geconfronteerd met een enorme prijsstijging van wel bijna 40%. We werden als fabrikanten eigenlijk gestraft met lange levertijden en dan kwam daar ook nog eens de prijsstijging bij. Wij steken heel veel tijd in het contact onderhouden met de toeleveranciers.”


Ook het leveren van latex en hout werd een probleem. En ook daar stegen de prijzen, omdat bijvoorbeeld hout lastig te verkrijgen was en ze ook daar problemen hadden met de toelevering.


“Naast dat het veel energie kost als fabrikant om contact te houden met je toeleveranciers, hebben we natuurlijk ook heel veel contact met onze klanten, de winkeliers. Want door de

problemen met de levertijden moet je ook die op de hoogte blijven houden van wat er speelt en wanneer de producten voor hun klanten geleverd worden. We snappen natuurlijk dat de eindconsument moeilijk gaat doen tegen de winkelier en dus wil deze zo snel als mogelijk leveren. Maar het is best lastig en we proberen met de deelleveringen en kleinere leveringen toch zoveel mogelijk van de lopende orders te kunnen produceren. Het vergt in productie-eenheden een goede planning. Het is momenteel echter niet anders en elke fabrikant heeft er last van, daarom is goede communicatie met je klanten een must. Iets dat wij ook heel belangrijk vinden. Deze hindernissen die Covid-19 ons en onze collega’s bezorgden, zorgen ervoor dat de prijzen van de grondstoffen en de kosten van transport en logistiek stijgen. Elke ondernemer die kennis van zaken heeft, weet dat de onderneming die verhogingen niet alleen kan dragen. Als Acro Bedding zijnde trachten we de prijsverhogingen waarmee wij te kampen hebben, zo lang als mogelijk niet door te rekenen aan onze klanten. Er is nooit een juist moment om prijsverhogingen door te voeren, maar nood breekt wet en ook wij zullen per 1 maart het voorbeeld van onze concullega’s moeten volgen en prijsverhogingen doorvoeren. De winkeliers worden eigenlijk bijna verplicht om, net zoals wij, de prijsverhogingen door te rekenen.”


De toekomst van Acro Bedding


Hoe ziet Veerle de toekomst van de beddenbranche? En wil zij met Acro Bedding nog groeien? “Als je maatwerk wilt doen en je doet het goed, dan ga je natuurlijk nooit over op massaproductie. Dat is niet onze visie. Ik wil nog wel een stukje groeien, maar dat is in kwaliteit en met bestaande klanten. Te allen tijde willen wij het kwaliteitsniveau hoog houden.”


Ook de toekomst ziet Veerle rooskleurig in. “Ik denk dat we als slaapcomfortverstrekkers sowieso moeten blijven inzetten op kwaliteit en het belang van de winkel. Echt slaapcomfort kun je onmogelijk online verkopen. Als fabrikant maakt je mooie producten en de winkelier begeleid de consument in het proces van de aankoop voor het juiste bed. Matrassen

van one fits all is misschien leuk voor de korte termijn, maar op de lange termijn zal dat minder goed werken.”


Uiteraard hopen ze ook bij Acro Bedding dat de leveringsproblemen af zullen nemen en dat de winkels in Nederland snel weer open gaan. “Ik hoop iedereen

te ontmoeten in De Woonindustrie, want we hebben mooie producten te laten zien die zeker onderscheidend zijn voor de winkeliers. Laten we eerst corona de baas worden, zodat we zo snel mogelijk weer met zijn allen op een goede en fijne manier weer aan de slag kunnen”, besluit Veerle.

תגובות


bottom of page