top of page
  • Foto van schrijver(zoz) Reclamebureau

Wakkere tips voor een zalige nachtrust

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2021

Je herkent het vast wel: 's avonds ben je doodmoe, maar toch kan je de slaap niet vatten. Je ligt uren te woelen en je piekert over de kleinste dingen. De volgende ochtend begin je opnieuw uitgeput aan een nieuwe dag. Maar gelukkig kan het ook anders...


Bij Acro Bedding geven we je acht unieke tips waarmee jij jouw nachtrust kan bevorderen. Lees snel verder!

 

1. Creëer een vast slaapritueel


Naar bed gaan en als een blok in slaap vallen? Dat kan met een vast slaapritueel. Probeer elke avond dezelfde rustgevende handelingen te doen, zoals een kop warme melk drinken of een ontspannend boek lezen. Ga zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Zo train je jouw interne klok om sneller beter te slapen.


2. Vermijd zware inspanning voor bedtijd


Sporten is een must in elke gezonde levensstijl. Een half uurtje sporten per dag heeft een gunstig effect op de nachtrust, maar doe het niet vlak voor het slapengaan. Best vermijd je zware inspanningen tot drie uur voor jouw bedtijd. Een rustgevende avondwandeling is dan weer wel aan te raden.


3. Experimenteer met relaxatieoefeningen


Kan je na vijftien minuten nog steeds de slaap niet vatten? Sta dan even op en doe wat relaxatieoefenigen, zoals yoga of meditatie. Zo kom je tot rust en kan je slaperig terug je bed inkruipen. Je slaapkamer associeer je best hoofdzakelijk met slapen, dus doe deze oefeningen in een andere kamer.


4. Overdrijf niet met alcohol en cafeïne


Een glaasje alcohol voor het slapengaan? Dat lijkt op het eerste zicht ontspannend, maar alcohol heeft een ongunstig effect op de diepe verkwikkende slaap met een nefast gevolg op je slaapkwaliteit. Ook cafeïne heeft vanaf de namiddag een negatieve invloed op jouw nachtrust, dus vermijd koffie en zwarte thee na het

avondeten.


5. Vermijd zware maaltijden laat op de avond


Het is geen goed idee om met een volle maag te gaan slapen, maar met een lege maag het bed inkruipen is ook niet aan te raden.Kies voor een lichte maaltijd enkele uren voor het slapengaan of een kleine snack ten laatste een uur voor bedtijd.


6. Voorzie een aangename omgevingstemperatuur


Een goede nachtrust heeft veel te maken met een aangepaste omgevingstemperatuur. Gemiddeld is 18°C ideaal. Gedurende onze slaap daalt onze lichaams- temperatuur om ons metabolisme de nodige rust te bieden. Lever een extra inspanning om een te koude of te warme kamer voldoende op te warmen of af te koelen en vermijd warme douches voor het slapengaan.


7. Zorg voor een rustige, goed verduisterde slaapomgeving


Vaak zien we het over het hoofd, maar licht speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van onze nachtrust. Dim de lichten in de woonkamer een uur voor het slapengaan om alvast te wennen aan de duisternis. In de slaapkamer is fel licht helemaal uit den boze. Zorg voor gedimd licht en houd elektronische toestellen uit de slaapkamer. Het blauw licht van een laptopscherm, smartphone of wekkerradio brengt onze biologische klok in verwarring.


8. Kies voor een tailored slaapsysteem


Uiteraard is ook jouw ligcomfort essentieel voor een kwalitatieve nachtrust. Sta wat langer stil bij de juiste keuze van je matras: zorg voor ondersteuning op maat met goed ventilerende en thermische eigenschappen, aangepast aan jouw persoonlijk slaapprofiel. Een complementerende box optimaliseert ondersteuning en minimaliseert belasting, wat garant staat voor een verhoogd slaapcomfort.

bottom of page